МАДРИД СЕ СОЗЕМА ОД НАЈГОЛЕМОТО СНЕЖНО НЕВРЕМЕ ОД 1971 КОЕ ОШТЕТИ НАД 150.000 ДРВЈА

Мадрид, (Ројтерс)

Вооружени со копачи и лопати, жителите на Мадрид полека се извлекуваат од најголемото снежно невреме во последните неколку децении, кое претвори патишта и тротоари во лизгалишта.

(Фото: Ројтерс)

Властите ги повикаа луѓето да останат дома ако е можно, откако бурата Филомена натрупа 30 сантиметри снег меѓу петокот и саботата. Тие се тркаат со времето да го расчистат снегот пред температурите вечерва да се спуштат до -13 Целзиусови степени и ситуацијата уште повеќе да се влоши. Во градот возат само 28 од над 200 автобуски линии, а училиштата ќе останат затворени до 18 јануари.

(Фото: Ројтерс)

Ова се најголемите снежни врнежи во Мадрид од 1971 година и се проценува дека во невремето се оштетени повеќе од 150.000 дрвја.

(Фото: АФП)