НОРВЕШКИОТ РЕЖИСЕР СТРОМГРЕН СО „БОЛНИЦАТА“ ВЕЧЕРВА НА МОТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Норвешкиот режисер Јо Стромгрен вечерва на Млад отворен театар (МОТ) ја носи претставата „Болницата“. Претставата се игра од 20 часот во киното Фросина во Младински културен центар.

„Ова е првата претстава на ‘Јо Стромгрен компани’ со целосен женски кастинг, што наиде на изненадување кај повеќето поради навидум мажествениот имиџ на компанијата. Ваквиот избор донесе свежина и нова инспирација за театарот. Претставата стана силна потврда на филозофијата на компанијата за употреба на бесмислен јазик и локална естетика во претставите“, велат од фестивалот.

Во Универзална сала, од 22 часот, е претставата „Над земја под облаци/некаде помеѓу“, според концепт и текст на Ирем Ајден од Турција. Ајден ги обработува ефектите на тековните настани врз нашите секојдневни животи и како ја примаме трагедијата преку технологијата денес.