СЕ ОТВОРА ПРВАТА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ДИМИТАР КОНДОВСКИ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Првата ретроспективна изложба на Димитар Кондовски во последните 30 години ќе се отвори вечерва во 20 часот во Даут пашин амам во Скопје. На отворањето ќе се обрати и претседателот Стево Пендаровски.

Исклучителниот творечки опус на Кондовски (1927-1993) е камен-темелник на современата македонска ликовна уметност. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград во 1952, во 1958 бил на студиски престој во Париз, а во 1961/62 специјализирал ѕидно сликарство во Рим. Од 1972 до 1980 бил професор на Педагошка академија во Скопје, а потоа предавал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје до 1987.

Самостојно излагал во Скопје, Загреб, Рим, Зрењанин, Нови Сад, Тетово, Белград, Њујорк, Сиетл и Торонто, автор е на голем број театарски и телевизиски сценографии, а има опремено и стотици публикации со повеќе од 2.000 илустрации.

Ретроспективната изложба ќе ги опфати сите периоди од творечката дејност на Кондовски, кој остави импозантен опус. Токму затоа, целта на оваа изложба е систематизирање на дејноста на Кондовски и расветлување на доминантните аспекти кои ја одредуваат неговата творечка дејност.