ТРИ ТЕОРИИ ЗА ТОА КАКО НАСТАНАЛА ТРАДИЦИЈАТА ПРЕД БОЖИК ДА МУ СЕ ОСТАВААТ КОЛАЧИ НА ДЕДО МРАЗ ПОД ЕЛКАТА

САД, (Варајети)

На католички Бадник кој е вечерва (24 декември) доцна навечер, непосредно пред спиење, во Америка е обичај да се остават бисквити и чаша млеко до елката за Дедо Мраз, кој ќе јаде бисквити и ќе пие млеко во текот на ноќта кога ќе остава подароци. Постојат неколку теории како настанала оваа традиција.

Оставањето колачиња и млеко за Дедо Мраз е поврзано со историјата на елката. Во Германија, јаболката, наполитанките и колачињата се користеле за украсување на она што тогаш се нарекувало рајско дрво. Оваа германска традиција стана основа на денешната модерна елка. Со текот на времето, додека украсите за новогодишната елка се менуваа и повеќе не беа за јадење, идејата да се остават колачиња за Дедо Мраз остана присутна.

Оставањето бисквити и млеко за Дедо Мраз може да се поврзе и со нордиската митологија. Луѓето оставаа сено и почести за осумножниот коњ на Один, Слајпнер, со надеж дека нордискиот бог ќе застане покрај нивниот дом за време на неговите божиќни авантури. Оваа традиција им била пренесена на холандските деца кои оставале почести за коњот на Дедо Мраз.

Уште една теорија вели дека оставањето колачиња и млеко за Дедо Мраз може да се поврзе и со големата криза во Америка. Во тоа лошо време, се верува дека родителите сакале да ги охрабрат своите деца да споделуваат со другите. За да им помогнат во тоа, оставале бисквити за Дедо Мраз и за неговите ирваси.

 

Фото: „Ит дис“