ЗАГРЕБ ПОЧНА ДА ГРАДИ ВЕЛОСИПЕДСКА МАГИСТРАЛА ДОЛГА НАД 22 КИЛОМЕТРИ

Загреб, (Индекс)

Во Загреб почна изградбата на велосипедска магистрала долга над 20 километри. Означувајќи го почетокот на градежните работи, градоначалникот Томислав Томашевиќ изјави дека првата етапа од проектот е вредна 263.000 евра и дека треба да биде завршена за три месеци.

„Се надеваме дека патеката ќе биде отворена за неколку месеци. Магистралата е долга 22,3 километри, од кои 1.200 метри ќе поминуваат под железнички вијадукт“, изјави Томашевиќ.

Оваа делница ќе биде и првата покриена велосипедска патека во Загреб, а Томашевиќ кажа дека ЛЕД-светлата ќе се активираат при поминувањето на велосипедистите.