ЈУЖНА АФРИКА ГО ДОБИ ПРВИОТ РЕСТОРАН СО ОБРОЦИ САМО СО ИНСЕКТИ

Кејптаун, (Ројтерс)

Готвачот од Јужна Африка Марио Бернард вели дека бил запрепастен што не можел целосно да ужива во вкусот на скорпиите на скара и крвкавите инсекти, имешани со лук и зачини, за време на неговото патување до Тајланд пред четири години.

Тоа искуство го инспирирало Бернард да почне да експериментира со оброци на база на инскети и во јули го отвори „Искуство со инсекти“, првиот ресторан во Јужна Африка кој служи оброци само со инсекти.

Фото: Ројтерс

Тој се здружил со локалната фирма „Гурме граб“ кои прават млеко и протеини во прав од ларви, за да го произведува сладолед од инсекти.

Во ресторанот се служат мали чинии со инсекти, како и топли црви, и поголеми сушени црви, кои важат за деликатес во некои земји во Африка.