ЌЕ СЕ СНИМА ПРОДОЛЖЕНИЕ НА КУЛТНИОТ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ХОРОР ФИЛМ „ПЕПЕРУТКА“

Белград, (Н1)

Прославениот српски режисер Ѓорѓе Кадијевиќ потврди дека ќе се снима продолжението на култниот југословенски хорор филм „Пеперутка“ (Лептирица) од 1973 година. Тој беше режисер и сценарист и на оригиналниот ТВ-филм, снимен според расказ на српскиот писател Милован Глишиќ.

Новиот филм не е римејк во вистинска смисла на зборот, туку основната идеја е дека сите нас, а особено на Балканот, низ историјата нè следи едно големо проклетство“, вели Кадијевиќ.

Филмот ќе се вика „Клетва“, а снимањето ќе почне околу Нова година и ќе биде копродукција на Србија и Хрватска.

Пеперутка“ е еден од ретките хорори и фантастични филмови во југословенската кинематографија и предизвика голема фама во јавноста и медиумите кога излезе.