СОРЕНТИНО ВО ВЕНЕЦИЈА ДОЈДЕ СО ФИЛМ ЗА СЕМЕЈНАТА ТРАГЕДИЈА И МАРАДОНА

Венеција, (Ројтерс)
Set of "The hand of God" by Paolo Sorrentino. in the picture Filippo Scotti, Toni Servillo and Teresa Saponangelo. Photo by Gianni Fiorito This photograph is for editorial use only, the copyright is of the film company and the photographer assigned by the film production company and can only be reproduced by publications in conjunction with the promotion of the film. The mention of the author-photographer is mandatory: Gianni Fiorito. Set del film "E' stata la mano di Dio" di Paolo Sorrentino. Nella foto Filippo Scotti, Toni Servillo e Teresa Saponangelo. Foto di Gianni Fiorito Questa fotografia è solo per uso editoriale, il diritto d'autore è della società cinematografica e del fotografo assegnato dalla società di produzione del film e può essere riprodotto solo da pubblicazioni in concomitanza con la promozione del film. E’ obbligatoria la menzione dell’autore- fotografo: Gianni Fiorito.

Италијанскиот режисер Паоло Сорентино ја претстави личната трагедија во својот нов филм „Божја рака“, кој имаше премиера на 76. Венециски фестивал. Филмот е за неговото растење во Неапол во 1980-ите, откако како тинејџер ги изгубил родителите.

Тој вели дека откако лани наполни 50 години конечно се почувствувал способен да ја сподели приказната за неговото големо, весело семејство и како неговиот живот се превртел наопаку по ненадејната смрт на родителите.

„Еден драг колега ми рече дека никогаш не сум снимил нешто лично. Можеби успеав сега, бидејќи сум на вистинската возраст. Сметав дека сум доволно стар и зрел да се соочам со толку личен филм“, изјави Сорентино.

Филмот е насловен по славниот гол на Диего Марадона против Англија на Светското првенство во 1986. Во него често се појавуваат снимки од аргентинскиот фудбалер, кој почина лани.

Сорентино имал 17 години кога отишол да го гледа Марадона како игра, а истата ноќ неговите родители починале од труење со јаглерод моноксид во семејната куќа на планина.

„Мислам дека Марадона имаше полубожествени моќи“, се пошегува Сорентино, додавајќи дека жали што не може да му го прикаже филмот на фудбалерот.