ДИНА ЈАШАРИ МЕЃУ ДЕВЕТТЕ ФИНАЛИСТИ ЗА ЕВРОПСКАТА МУЗИЧКА НАГРАДА ХЕМИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Младата кантавторка Дина Јашари влезе во финалето за европската музичка награда ХЕМИ, што ја доделува истоимениот центар за размена на музички иновации.

Меѓународно жири ги издвои Јашари и останатите осум финалисти од 280 музички имиња од централна и југоисточна Европа, при што во претпоследниот филтер од 27 изведувачи се најдоа и „Перија“ и Јон Ајди.

Јашари, која во својата музика комбинира поп, дрим поп и џез, лани во Србија ја доби регионалната музичка награда „Милан Младеновиќ“. Досега има објавено четири сингла и еден миниалбум.

ХЕМИ е нова програма која има за цел да поддржи талентирани изведувачи од Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Македонија, Полска, Романија, Србија и Словенија кои се подготвени да ја пласираат својата музика на европско ниво.