КАНЈЕ ВЕСТ СИ ГО ПРОМЕНИ ИМЕТО ВО ЈЕ

Њујорк, (Би-Би-Си)

Раперот Канје Вест го промени своето име во Је.

Објавувајќи ја промената на Твитер, тој напиша:

„Суштеството формално познато како Канје Вест. Јас сум ЈЕ“.

Четириесет и едногодишниот Вест веќе некое време го користеше овој прекар и го искористи како наслов за својот осми албум, што излезе во јуни. Овој викенд, тој го промовираше и деветтиот албум, наречен „Јанди“.

Покрај тоа што Је е скратеница од неговото вистинско име, Вест откри и дека овој збор има религиозно значење за него.

„Мислам дека ‘је‘ е најупотребуваниот збор во Библијата и во таа книга значи ‘ти‘. Значи, јас сум ти, јас сум ние, тоа сме ние. Тоа премина од Канје, што значи единствениот, во Је. Албумот е рефлексија на тоа кои сме ние“, се обиде да појасни Вест.