ТАТКОТО НА ХИП ХОПОТ ГРЕНДМАСТЕР ФЛЕШ ВЕЧЕРВА ВО СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Грендмастер Флеш, еден од основоположниците на хип хопот, ќе настапи вечерва во клубот „Станица 26“ во Скопје (21 часот). Џозеф Садлер, како што е вистинското име на Грендмастер Флеш, ќе се претстави со двочасовен диџеј сет, со кој ќе ја проведе публиката низ четиридецениската историја на хип хопот. Настапот што го организираат „3Гонга“ и „SureShotz Entertainment“ е во рамките на неговата турнеја насловена „Хип хоп: луѓе, места и нешта“.

Грендмастер Флеш и неговата група се првите хип хоп уметници кои се примени во Рокенрол куќата на славните, во 2007 година, а тој неодамна ја доби и наградата Полар, што се смета за Нобелова награда во светот на музиката.

Садлер ја почнал кариерата во средината на 1970-ите, прво како диџеј, за потоа да ја оформи својата група „Грендмастер Флеш енд фјуриус фајф“, која издаде култни албуми и ги измисли термините хип хоп и Ем-Си. Тој, исто така, е заслужен за воведувањето на иновативни диџеј техники, кои денес претставуваат стандарди на хип хопот.

Домашна поддршка на Садлер ќе бидат Шорти Пи и Ири Скреч.