ТРПЧЕСКИ ГО ПРОМОВИРА „МАКЕДОНИСИМО“ ПРЕД МАКЕДОНСКАТА ПУБЛИКА СО БЕСПЛАТЕН КОНЦЕРТ ПРЕД НОБ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Уникатниот музички проект на Симон Трпчески, „Македонисимо“, денеска ќе ја има официјалната македонска премиера, пет години откако првпат беше изведен.

Концертот ќе се одржи на платото пред Националната опера и балет, со почеток во 20 часот и е своевиден подарок на Трпчески за македонската публика, бидејќи ќе може да се проследи бесплатно. Македонската претпремиера беше на 27 август во струшкото село Збажди и Трпчески кажа дека бил изненаден што се појавиле дури 3.000 луѓе.

„Македонисимо“ претставува спој на македонската народна музика со џезот и класичната музика, сплет од 23 нумери, најмногу ора и по некоја песна. Трпчески го создаде во соработка со композиторот Панде Шахов, а го изведува со Александар Краповски (виолина), Александар Сомов (виолончело), Хидан Мамудов (кларинет, саксофон и кавал) и Влатко Нушев (удиралки).

По вечерашниот концерт во Скопје, „Македонисимо“ ќе се изведе во Штип на 24 септември и ден подоцна во Битола. Од светската премиера во германскиот град Лудвигсбург, Трпчески го промовираше во уште десетина земји.

Г. КОНЕВ