ТАНЧАРИТЕ ОД „ЛАРОНДИНА“ ЌЕ ПОКАЖАТ ВО БИТОЛА И СКОПЈЕ ШТО СЕ МОЖАТ ДА НАПРАВАТ ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Десетмина танчари на британската танцова група за лица со попреченост „Ларондина“ од четврток до вторник, по втор пат ќе настапат во Скопје и во Битола. Според агендата, „Ларондина“ ќе настапи в петок во 18 часот во Народниот театар на Битола, а в сабота во 18 часот во ТВ 21 (просторот на поранешното скопско кино „Вардар“ ).

Компанијата „Ларондина“ е основана пред 21 година од Анџелина Алесендре. Таа е поранешна балерина, а пред компанијата, го основала и училиштето за танц на лица со попреченост „Алесендре“.

Танчарите, како и лани, во Скопје ќе дојдат заедно со нивните родители, а настанот го организира Британската амбасада во Скопје. Годинава, нивни партнери во организирање на работилниците и предавањата се Ресурсниот центар на родители на деца со посебни потреби и Хелсиншкиот комитет во Скопје.

„Сакаме да покажеме што сѐ можат лицата со посебни потреби, а не што не можат “, вели сопругата на британскиот амбасадор, Вероник Гарет.

Танчарите играат на поп, хип хоп, хитови и на музика која што е популарна за сите видови на возрасти. За време на посетата, покрај претставите најавени се и неколку работилници за правата на лицата со посебни потреби, со акцент на нивните можности, наспроти ограничувањата, во повеќе училишта во Скопје и во Битола.

На работилниците ќе се третираат теми како сексуални и репродуктивни права на лицата со посебни потреби, на нивната вклученост во општеството, а посебен акцент ќе се даде и на односот на родителите на лицата со попреченост.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *