ХОЛОГРАМОТ НА ВИТНИ ХЈУСТОН ЈА ПОЧНУВА ЕВРОПСКАТА ТУРНЕЈА

Бурбенк, (АП)

Витни Хјустон се враќа на концертната сцена осум години по нејзината смрт.

Холограмската верзија на легендарната американска пејачка ќе ја почне европската турнеја на 25 февруари во Англија и ќе трае до април, по што се очекува да продолжи и во САД. На турнејата „Вечер со Витни“ таа ќе „настапи“ покрај придружни вокали и танчари.

Турнејата има целосна поддршка од семејството на Витни Хјустон и е организирана од нејзината снаа и бивша менаџерка Пет Хјустон.

„Има критичари кои се против оваа технологија, но тоа е технологија на иднината и тоа е една од причините што се согласив да учествувам. На овој начин му оддаваме почит на нејзиното наследство и затоа создаваме шоу за кое сум сигурен дека целосно ќе ѝ се допаднеше. Сигурна сум дека и фановите ќе бидат горди“, изјави директорката на турнејата и кореографка Фатима Робинсон.

Креирањето на холограмот почнало пред пет години и притоа биле комбинирани двојничка, стотици часови од настапите на Хјустон и специјални ефекти.

„Направивме холограм на ист начин како што беше направена Кери Фишер за ‘Војна на ѕвездите‘. Тоа е долг, голем и сложен процес, но мислам дека ќе биде успешно“, кажа Марти Тјудор, извршен директор на „БЕЈЗ холограм“, компанија која ги „оживеа“ и Рој Орбисон и Марија Калас.