АМЕРИКАНСКИ АРХИТЕКТИ РЕНОВИРАА КУЌА ОД 1960-ТИТЕ ВО КАЛИФОРНИЈА СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ

САД, (Дезин)

Американското архитектонско студио „Оме Дезин“ реновира голема куќа во Брентвуд, Калифорнија. Студиото користеше смирувачки бои и го истакна погледот на ридот.

Резиденцијата Бенмор со шест спални беше дизајнирана и изградена во 1960 година од познатите локални архитекти А Квинси Џонс и Фредерик Емон. Во куќата има кујна од дабово дрво, а за реновирањето беа избрани природни материјали и неутрални бои.

Дневната соба (Фото: Дезин)

Кога Џеси Рудолф и Џоел Кутнер од „Оме Дезин“ почнаа да работат на проектот, направија своја мисија да го оживеат оригиналниот шарм на домот, внесувајќи природни тонови и материјали.

„Отсекогаш сме биле обожаватели на А Квинси Џонс и запознаени со неговата работа, што нѐ поттикна да го видиме домот на почетокот“, изјави дуото за „Дезин“.

Кујната од дабово дрво (Фото: Дезин)

„Сакавме да се осигураме дека првичната идеја на Квинси е недопрена, па се стремивме кон малку брутализам и поврзување со природата“, велат Рудолф и Кутнер. „Се одлучивме за ограничен материјал и палета на бои во корист на природните тонови“.

Спалната соба со поглед кон ридот (Фото: Дезин)

Новите скали од бел даб се во правоаголна форма. Големи прозорци има речиси во секоја соба.

Дворот е опремен со различни парчиња од средината на минатиот век за да одговараат со историјата на куќата, а во дворот има и базен.