ХРВАТСКАТА КОМПАНИЈА „РИМАЦ“ ГО ПРЕТСТАВИ ПРВИОТ СЕРИСКИ МОДЕЛ „НЕВЕРА“, ЌЕ ЧИНИ ДВА МИЛИОНА ЕВРА

Загреб, (Индекс)

Хрватската компанија „Римац автомобили“ објави дека ќе почне со сериското производство на својот втор хиперавтомобил, чие име ќе биде „Римац невера“.

Именуван според силната медитеранска бура, „невера“ е резултат на четири години развој на моделот „Rimac C_Two“, чија производствена варијанта ќе има подобрени и унапредени компоненти и системи. Таа ќе се произведува во Хрватска, каде што е и дизајнирана и развиена.

Што се однесува до перформансите, четирите електрични мотори имаат вкупна сила од 1.914 коњски сили, максималната брзина е 412 километри на час, а до стотка забрзува за помалку од две секунди.

Неговата цена ќе биде два милиона евра, а ќе се произведе во само 150 примероци. Првите испораки се најавени за оваа година.

„Тоа е тоа. Ова е автомобилот што го сонував кога пред десет години тргнав на ова ‘невозможно‘ патување. Целиот наш напорен труд резултираше со ‘невера‘, хиперавтомобил кој соборува рекорди. Овој автомобил е создаден за да надмине сè и да ги крене стандардите“, изјави Мате Римац, додавајќи дека нема да има два исти автомобила, зашто купувачите ќе можат да си изберат дизајн и материјали по мерка.