НОВА ОГРОМНА СКУЛПТУРА НА ЖЕНСКА ГЛАВА ПОВИКУВА НА ТИШИНА ВО ЊУЈОРК

Њујорк, (Ројтерс)

Огромна скулптура на женска глава со показалецот на усните сега гледа кон Менхетн, повикувајќи го хаотичниот Њујорк да застане и послуша.

„Водата кога се движи произведува посебен звук, многу посебен“, вели 66-годишниот автор на скулптурата Хауме Пленса.

(Фото: АФП)

Со височината од 24 метри, „Душата на водата“ несомнено ќе стане ново обележје на њујоршкото пристаниште откако утре и официјално ќе биде отворена. Снежно-белата скулптура пред две години ја нарачаа две компании кои инвестираа во областа и беше изработена од полиестерска смола, фиберглас и мермерна прашина во студиото на Пленса во Барселона.

Таа беше донесена во делови во 23 контејнери и се составуваше од август, по што и самиот Пленса првпат ја видел како целина.

„Скулптурата не испраќа порака до Менхетн и никого не замолчува, туку тивко повикува на тишина“, вели Пленса, кој ги изложува своите дела низ светот повеќе од 40 години.