КАТАЛОНИЈА – БОРБА ЗА НЕЗАВИСНОСТ ОД 2010

Барселона, (Ројтерс)

Каталонија, најбогатиот регион во Шпанија со 7,5 милиони жители, вчера прогласи независност, речиси еден месец по референдумот, што за централната власт во Мадрид беше неуставен.

Индустриска и туристичка сила, Каталонија обезбедува(ше) речиси една петина од бруто домашниот производ на Шпанија, во чиј буџет уплаќаше десет милијарди евра годишно.

Но, лошите односи на релација Мадрид-Барселона не почнаа со референдумот од 1 октомври, туку тие постепено се расипуваа изминативе години.

  • 28.6.2010: Уставниот суд укина неколку членови од Статутот на штета на каталонската самоуправа.
  • 9.10.2014: Првиот неофицијален референдум за независност, на кој излегоа два милиона луѓе, од кои 80% гласаа „за“.
  • 27.9.2015: „Заедно за да“, коалиција на сепаратистички партии, победи на регионалните избори и состави влада.
  • 6.9.2017: Каталонскиот парламент донесе одлука за распишување референдум за независност, што Уставниот суд го прогласи за незаконски наредниот ден.
  • 20.9.2017: Шпанската полиција уапси 14-мина политичари кои се залагаа за независност.
  • 1.10.2017: Каталонија го спроведе референдумот, и покрај акциите на полицијата. Излезноста беше 43%, од кои 90% гласаа за независност.
  • 10.10.2017: Претседателот Карлес Пуигдемонт најави дека Каталонија ќе прогласи независност, но дека ефективноста на декларацијата ќе биде одложена.
  • 19.10.2017: Откако Пуигдемонт не го испочитува ултиматумот на Мадрид да се откаже од декларацијата, шпанската влада најави дека ќе го активира членот 155 од уставот и ќе ја преземе власта во регионот.
  • 27.10.2017: Каталонија прогласи независност, а еден час подоцна, шпанскиот Сенат објави дека Мадрид ќе ја преземе контролата врз регионот, при што премиерот Рахој го распушти каталонскиот парламент и распиша избори.