ПРОФЕСОРКИ ОД САД И МАКЕДОНИЈА СО ПРЕДАВАЊЕ ВО МСУ ЗА СКОПЈЕ КАКО ГЛОБАЛЕН ГРАД

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва од 20 часот, на тремот на Музејот на современа уметност (МСУ), Саскија Сасен, професорка по социологија на Универзитетот Колумбија во САД и Ана Ивановска-Дескова од Архитектонски факултет во Скопје ќе одржат предавања на тема „Утописки урбанизам и глобален град“. Истовремено ќе биде промовиран каталогот „Скопје, одново“.

Ова е заокружување на проектот „Скопје, одново“, кој беше реализиран во 2019 во организација на МСУ и Амбасадата на САД, а вклучи изложба за основањето на Музејот и за неговата исклучителна меѓународна колекција, со посебен акцент на американските уметници. Кураторки на изложбата беа Ана Кац од Музејот за модерна уметност во Њујорк и Кумјана Новакова од МСУ.

Презентацијата на Сасен ќе се фокусира на концептите на утописки урбанизам и глобален град, додека предавањето на Ивановска-Дескова ќе се однесува на солидарноста и неговото значење за Скопје.