ТАНЦОВ БАЛКАНСКИ ПРОЕКТ СО МУЗИКА НА „БИЈЕЛО ДУГМЕ“ ВЕЧЕРВА НА СКОПСКО ЛЕТО

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Балетската претстава „Сви марш на плес“ со музика на „Бијело дугме“ ќе се изведе вечерва на Скопско лето, во Националната опера и балет од 20:30 часот. Балетскиот ансамбл го сочинуваат танчари од Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Србија и Македонија, кореограф е Игор Киров, а драматург Горан Головко.

„Претставата нè води во електричен и измислен свет, во кој песните на ‘Бијело дугме’ стануваат основа за раскажување приказни за едно време и една генерација. Инспирација за атмосферата на претставата добивме од спотовите на бендот – енергични, разиграни, целосно во духот на светските трендови на рок сцената. Рокот во поранешна Југославија беше симбол на еманципација на младите и напредок на општеството“, вели кореографот Киров.

Претставата во саботата се изведе на Охридско лето.