БУКОВКА НА СОНЦЕ ПОБЕДИ НА НАТПРЕВАРОТ ВО ГОТВЕЊЕ НА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА ВО НЕГОТИНО

Неготино, (СМАРТ СДК.МК)

Учениците кои приготвија буковка на сонце на Градскиот плоштад во Неготино победија на еднодневниот натпревар во готвење на соларна енергија.

Организатор на овој натпревар е здружението на граѓани „Ековита“ и е дел од проектот „Енпол-ЕЕ“ за потребите на средното општинско училиште „Св. Кирил и Методиј“ во Неготино.

Фото: Ѓ. Личовски

На натпреварот учествуваа четири групи на ученици, кои во периодот од 11 до 12 часот зготвија четири рецепти на соларна енергија: сончеви (пилешки) прсти, буковка на сонце, сончеви палачинки и грилован зеленчук. Откако завршија со храната, на сончевата печка се подготвуваше и чај. Втората награда отиде кај учениците кои готвеа палачинки.

Фото: Ѓ. Личовски

„Целта ни е да ги поттикнеме младите да размислуваат за користење на обновливи извори на енергија и, истовремено, за заштита на животната средина. Приготвувањето храна со овие извори на енергија може да биде интересно и забавно за младите. Слично е на традиционалното подготвување јадења, но треба малку повеќе време. Најважното е дека е бесплатно и не се испуштаат штетни материи“, ни рече Сашко Тодоров од „Ековита“.

Фото: Ѓ. Личовски

Б. НЕСТОРОСКА