ДОКУМЕНТАРЕЦОТ „ЈАНЅА“ ЗА БЛАЖЕ КОНЕСКИ НА 16 И 17 НОЕМВРИ ИГРА ВО СТРУГА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

На 16 ноември во Струга ќе се прикаже првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески, „Јанѕа“ од документаристот Никола Т. Калајџиски, снимен според мотиви од „Дневник по многу години“ на Конески. Филмот е подготвен во продукција на „Контраст филм“, а продуцент е Златко Димески.

Премиерата во Скопје беше во април годинава. Во Струга ќе игра на 16 (18 часот) и 17 ноември (19 часот) во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“.

Монтажата е на Аристид Филактов, композитор на музиката е Златан Миливоевиќ, дизајнер на звук е Дарко Спасовски, а како директори на фотографија се јавуваат Дејан Димески и Петар Кочишки.

Калајџиски вели дека филмот е подготвуван и сниман во период од три години и ги следи животот и делото на професорот, академик, поет и еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик Блаже Конески. Тој работел со екипа од 25 советници, како академици, научници и професори.

„Ова е филм за сите наши биднини и небиднини, за сите јанѕи и надежи на македонскиот народ“, рече Калајџиски на прес-конференцијата на 18 април.

До крајот на годината следуваат проекции на филмот во Штип на 28 ноември и во Прилеп на 13 декември.