„МАКБЕТ“ ЌЕ НАЛИКУВА НА КОШМАР, ВЕЛИ РЕЖИСЕРКАТА ВИТОШЕВИЌ ЗА НОВАТА ПРЕТСТАВА НА МНТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Режисерката Нела Витошевиќ во Македонскиот народен театар (МНТ) ја подготвува претставата „Макбет“ од Вилијам Шекспир, според препевот на Богомил Ѓузел и со нејзина адаптација на текстот. Премиерата се најавува за следниот месец.

„’Макбет‘ е психолошка вивисекција на светот на двајца тирани, кои од преголема амбиција за власт на крајот се дават во крвта на нивните жртви. Затоа и претставата ќе наликува на кошмар во кој тиранијата го достигнува својот врв. Светот на Макбет е свет во којшто злото цица секое здраво-разумско поимање и почнува бескрупулозно да владее со мислите на поединецот. Растргнати од грижата на совеста, а во вртлогот на политичкото лудило, главните ликови го губат тлото под нозете и брзо тонат во крвта на оние кои ги убиле“, вели Витошевиќ.

Ликот на Макбет го игра Сашко Коцев, а Леди Макбет е Драгана Костадиновска. Во претставата со голем број ликови на благородници, вештерки, генерали и војници играат и Сенко Велинов, Дениз Абдула, Стефан Вујисиќ, Благој Веселинов, Борче Начев, Наталија Теодосиева, Ана Стојановска, Ивана Павлаковиќ, Славиша Кајевски, Исмет Шабановиќ, Дарко Ристовски, Томислав Давидовски, Ненад Анѓелковиќ и Виктор Бужаров.

Сценографијата е на Константин Трпеноски, костимите ги креира Роза Трајческа-Ристовска, а композитор е Огнен Анастасовски.