ФИЛХАРМОНИЈАТА ПРВПАТ ЈА СВИРИ СИМФОНИЈАТА „ЛОС АНЏЕЛЕС“ ОД АРВО ПЕРТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Македонската филхармонија вечерва од 20 часот првпат ќе ја изведе симфонијата „Лос Анџелес“ од еден од најдобрите современи композитори Арво Перт, со холандско-јужноафриканскиот диригент Конрад ван Алфен.

Настанот е насловен „Ангелите и градот“, а ќе бидат изведени и Полка од балетот „Златна доба“ од Дмитри Шостакович, Концерт за мала флејта во Ц-дур од Антонио Вивалди и Концерт за обоа и оркестар во Г-мол од Јохан Себастијан Бах, кадешто како солистка ќе се претстави извонредната уметница на барокна флејта, Луси Хорш од Холандија.

„Симфонијата бр. 4 на Арво Перт насловена ‘Лос Анџелес’ се смета за едно од најволшебните дела со кое еден град може да се гордее. Таа е духовен портрет на овој т.н. град на ангелите и поседува раскошна убавина. Естонскиот композитор Арво Перт (1935) е еден од најизведуваните живи автори, кој создаде магија со сплетот на класична и духовна музика и направи и разви своја техника наречена ‘тинтинабули’, силно инспирирана од грегоријанските црковни песни“, велат од Филхармонијата.