15 ЛОКАЦИИ НИЗ СКОПЈЕ ОД ВЕЧЕРВА ДЕЛ ОД ФЕСТИВАЛОТ НА СВЕТЛИНАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Од денеска до сабота, на 15 локации низ Скопје ќе се одржува фестивалот на светлината Skopje Light Art District. Четвртото издание на фестивалот симболично започнува на 8 септември, во чест на 30-годишнината од независноста на државата.

Од шалтер салата на Пошта до Градски парк, 25 дизајнери и уметници ќе ја претстават магијата на светлосната уметност.

„Замислата на фестивалот е да внесе малку светлина и боја во секојдневието и да ни ја покаже убавата, шаренолика страна на животот“, кажа градоначалникот Петре Шилегов.

Skopje Light Art District потекнува од проектот ROCK, дел од програмата на ЕУ „Хоризонт 2020“, наменета за истражување и иновации, каде што Град Скопје е вмрежен и разменува искуства со уште 11 градови од Европа. Фестивалот црпи директна инспирација од најстариот фестивал на светлосна уметност Fête des lumières, кој секоја година се одржува во Лион и датира од далечната 1643.