СО ТРИ ИНОВАТИВНИ ИНСТАЛАЦИИ, АМЕРИКАНСКИ ДИЗАЈНЕРИ НАПРАВИЈА КИНЕТИЧКА „НАСЕЛБА“ НА ФЕСТИВАЛОТ КОАЧЕЛА

САД, (Дезин)

Високите шилести кули од иверица и шарената кинетичка „населба“ на уметницата Мораг Мајерскаг се меѓу големите инсталации на годинашниот музички фестивал Коачела во Калифорнија. Тие се дел од уметничката програма на фестивалот која обединува уметници, дизајнери и архитекти кои создаваат големи инсталации, кои во последниве години вклучија скулптура висока 18 метри и шарен урбан пејзаж.

Фото: Л. Гербер

Оваа година, продукциската агенција „Паблик арт“ соработуваше со уметничкиот директор на Коачела, Пол Клементе и со операторот на фестивалот на три инсталации кои ги „истражуваат границите помеѓу реалноста и имагинацијата“, како што велат од тимот.

„Инсталациите од 2024 година не се само визуелно зачудувачки, туку и длабоко интерактивни, нудејќи нови начини за поврзување на нашата публика со уметноста, едни со други и со околината околу нив“, додаде Клементе.