ВАТИКАН ЌЕ МУ ПОЗАЈМИ НА МЕТ ПАПСКИ ПРСТЕНИ И КРУНИ ЗА ИЗЛОЖБА

Рим, (АФП)

Ватикан ќе му позајми околу 40 дела на музејот „Метрополитен“ во Њујорк за изложба посветена на влијанието на католичката религија врз модата, објавија организаторите.

Ќе бидат изложени предмети како прстени и круни, што ги носеле папите во 18. и 19. век, како и скапоцени предмети од Сикстинската капела, кои јавноста не ги видела досега.

Изложбата „Рајски тела: мода и католичка имагинација“ ќе содржи предмети кои опфаќаат период од повеќе од 15 папства.

Ендрју Болтон од Институтот за костими на Мет вели дека модата и религијата секогаш се инспирирани и влијаат една на друга.

Дизајнерката Донатела Версаче и уредничката на „Вог“, Ана Винтур, присуствуваа на презентацијата на изложбата во Рим, како и кардиналот Џанфранко Раваси, министер за култура на Ватикан.

Изложбата во Мет ќе биде отворена од 10 мај до 8 октомври.