„БОЖЈОТО ПИСМО“ НА АЈНШТАЈН ПРОДАДЕНО ЗА ТРИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Њујорк, (Гардијан)

Ракопис на Алберт Ајнштајн, познат под името „Божјо писмо“, се продаде на аукција во Њујорк за 2,89 милиони долари, постигнувајќи двојно повисока цена од очекуваната.

Писмото од една и пол страна Ајнштајн го напишал во 1954 година и е адресирано на филозофот Ерик Гуткинд. Во него, нобеловецот ги искажува своите ставови за Господ, Библијата и за јудаизмот и се смета за доказ дека тој бил атеист, иако лично не сакал така да се означува.

„Зборот Господ за мене не е ништо друго освен израз и производ на човечките слабости, а Библијата е колекција на чесни, но, сепак, примитивни легенди, кои притоа се доста детски“, пишува Ајнштајн на германски јазик.

Во писмото, тој го нагласува и своето разочарување од јудаизмот.

„Еврејската религија, како и сите останати, е инкарнација на најдетските суеверија. Еврејскиот народ, на кој јас со задоволство му припаѓам, за мене нема подобри квалитети од некои други народи. Ниту еден народ не е ‘избран‘“, вели Ајнштајн.