ЧЕТИРИ БРОНЗИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕНИЦИ НА ОЛИМПИЈАДАТА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ВО КОЛУМБИЈА

Штип, (СМАРТ СДК.МК)

Македонската јуниорска репрезентација освои четири бронзени медали на Олимпијадата по природни науки, која се одржа во Богота, Колумбија, од 2 до 12 декември.

Ваков успех остварија Теона Ана Георгиевска и Михаил Шапчески од ПСУ „Јахја Кемал“ во Скопје, Искра Нечаковска од СОУ „Јосип Броз Тито“ во Битола и Даниел Христов од СОУ „Славчо Стојменски“ во Штип. На Олимпијадата настапија и Марко Серафимовски од Скопје и Олег Трајковски од Битола.

„Учествуваа повеќе од 300 деца од 50 земји. Натпреварувачите имаа по три теоретски тестирања и по три задачи во практичниот дел. Сите наши учесници покажаа одлични знаења и сосема заслужено освоивме четири бронзи“, изјави лидерот на македонскиот тим, проф. Боце Митревски.

Т. ЈОВАНОВСКИ