ГРЧКА ТАНЦОВА КОМПАНИЈА И ПРЕТСТАВА НА БАЛАБАНОВА И ОЛА ВЕЧЕРВА НА ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК.)

Вечерва на Танц фест Скопје ќе се изведат две претстави во кино Фросина во МКЦ (20 часот).

Претставата „16 чекори до земјата“ е на грчката танцова компанија „А приори“, во кореографија на Елеонора Илију. Музиката е на композиторот Александрос Ризопулос, а асистентка на кореографот е Ана Папаниколау, која е студентка на Катедрата за современ танц при универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.

Според Илију, претставата е движечко истражување на грчкиот традиционален танц од регионот Епир, наречен загорисиос.

Во вториот дел на вечерта следи претставата „Код #9“ на Ивана Балабанова и Алесандро Ола, третонаградената претстава на реномираниот фестивал „МАСДАНЦА“ на Канарските Острови во 2022.

„‘Код #9“‘ за мене е значајно дело бидејќи ме доближи до еден нов процес на работа, кој резултираше со откривање нови внатрешни светови“, вели Балабанова.