ХОРОТ „СВ. ЗЛАТА МЕГЛЕНСКА“ ГО ОТВОРА 37. ШТИПСКО КУЛТУРНО ЛЕТО

Штип, (СМАРТ СДК.МК)

На платото на музејскиот комплекс на храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село вечерва ќе се отвори 37. Штипско културно лето (ШКЛ).

Ова е прво отворање на ШКЛ во овој култен двор. Годинава, честа да го отвори ШКЛ му припадна на престижниот камерен хор ‘Св. Злата Мегленска‘, а потоа следува концертот на ‘Некст тајм‘ во Домот на младите во Штип“, велат од Дирекцијата на ШКЛ.

Од Општина Штип, која е покровител на годинашнава манифестација, најавуваат дека до крајот на овој месец ќе се одржат повеќе културни настани. Ќе гостуваат музички уметници од САД, ќе има промоции на монографии и на повеќе краткометражни етно-филмови, оперски арии, а програмата од ликовната уметност е доверена на младата и талентирана уметница од Штип, Сара Петров.

На 9 и 10 јули ќе се одржи музички хепенинг кај планинарскиот дом „Вртешка“ на Плачковица. 

Т. ЈОВАНОВСКИ