НАГРАДАТА „ПЕГАЗ“ ЗА РОМАНОТ НА СОЊА МАНЏУК „НАСОН ПРОЧИТАНА КНИГА“

Скопје, (СМАРТ.СДК.МК)

Писателката Соња Манџук ја доби наградата „ПЕГАЗ“ за најдобар необјавен роман на годината која ја доделува издавачката куќа „Арс Ламина“ во соработка со Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ со поддршка на Министерството за култура.

Манџук е наградена за романот „Насон прочитана книга“. Таа вели дека идејата да аплицира на конкурсот ја добила бидејќи Министерството досега двапати одбило да ја издаде книгата и почувствувала дека сега е вистинско време.

Наградата „ПЕГАЗ“ се состои од паричен износ од 90.000 денари и објавување на романот во посебна едиција.

„Напишана во манирот на постмодернистичките книжевни практики, ‘Насон прочитана книга’ претставува онирична авантура чие поаѓалиште е една библиотека. Структурно, романот е конципиран како книга во книга“, стои во одлуката на жирито во состав Димитар Башевски, Бисера Бендевска и Иван Шопов.

Бендевска, која е уредничка во издавачката куќа, рече дека конкурсот предизвикал голем интерес кај домашните автори и дека пристигнале 77 романи. Таа додаде дека ракописите кои биле позитивно оценети ќе добијат можност да бидат објавени. Во најтесен избор влегле и: „Курвински хроники“ од Александар Русјаков, „Скриени желби, немирни животи“ од Владимир Јанковски, „Денот кога не се разбудив“ од Моџо Килингтон, „Бричење петли“ од Владо Димовски и „Егеец“ од Владимир Плавевски. Победничкиот роман ќе биде промовиран на крајот на следниот месец.

Б. НЕСТОРОСКА