ПРОМОЦИЈА НА НОВИОТ РОМАН НА САШО КОКАЛАНОВ НА 12 ЈАНУАРИ НА ФДУ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Романот „Среќните луѓе не слават родендени“ од Сашо Кокаланов ќе биде промовиран на 12 јануари во 19 часот во бифето на Факултетот за драмски уметности (ФДУ). Романот е објавен во едицијата „ПРОаЗА“ на издавачката куќа „Или-Или“. За романот ќе зборуваат Сашко Насев и Стојан Синадинов.

Издавачот вели дека „Среќните луѓе не слават родендени“ е семејна драма за едно сиромашно семејство од Дримкол, инспирирана од вистинска приказна и претставува краток, згуснат книжевен запис кој на очигледен и нескриен начин кокетира со еден сосема поинаков јазик од книжевниот – филмскиот.

Кокаланов е писател, сценарист, драмски писател, сатиричар и новинар. „Среќните луѓе не слават родендени“ е негов шести роман. Работи како професор по филмско и телевизиско сценарио на ФДУ.

На настанот ќе биде претставен и бугарскиот издавач и книжевен критичар Пламен Тотев.