СВЕТСКИТЕ ЗНАМЕНИТОСТИ ГИ ИЗГАСНАА СВЕТЛАТА ЗА ДА СЕ ПОВИКА НА АКЦИЈА ПРОТИВ КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

Лондон, (Гардијан)

Градовите низ светот вчера се придружија кон одбележувањето на Часот на Земјата и во 20.30 часот по локално време ги изгаснаа светлата, упатувајќи повик за глобална акција против климатските промени.

Со овој симболичен потег се повика на поголема свесност и на поштедлива употреба на ресурсите, особено фосилни горива, кои произведуваат јаглеродни гасови, што води кон глобално затоплување.

Хонг Конг / Атина (Фото: Гети)

Почнувајќи од Сиднеј во 2007 година, Часот на Земјата во меѓувреме се прошири на повеќе од 180 земји.

Светлата на Ајфеловата кула синоќа беа изгаснати на еден час, исто како и на симболите на Лондон, Атина, Њујорк и Тајван, а во темно беше и најголемиот дел од Хонг Конг, на што се согласија повеќе од 3.000 локални корпорации.

Париз (Фото: Гети)