УМЕТНИЧКИ ФИЛМОВИ И ПРЕДАВАЊЕ ВО МСУ ЗА СЛОБОДАТА НА ГРАДОВИТЕ ВО ЕВРОПА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Денеска од 19 часот, во Музејот на современа уметност (МСУ) ќе се одржи вечер посветена на проектот Фрајраум, инициран од Гете-институтот. Целта на проектот е да истражи како се доживува поимот слобода во европските градови, кои прашања произлегуваат кога граѓаните, научниците и културните работници локално размислуваат за поимот „слобода“ и кои проблеми можат да се препознаат во градот.

Во рамките на проектот, Гете-институтот по случаен избор одреди 19 тандеми, кои развиваа нови идеи на темата „слобода“. Така Гете-институтот од Скопје и неговиот партнер, здружението „Контрапункт“, работеа заедно со Гете-институтот Копенхаген и со Фестивалот за архитектура од Копенхаген.

„’Контрапункт’ го набљудува градот од перспективата на жителите кои емигрирале од Македонија, за да го следат прашањето на Данците: како градот може да стане и остане место кое осигурува разновидност и соживот? Од друга страна, данскиот Фестивал за архитектура бара во Скопје одговори на прашањето како можностите за слободен живот во јавниот простор се формираат и се менуваат со тек на времето. Двата кинематографски резултати ќе бидат прикажани вечерва“, најавува организаторот.

По проекциите, ќе говори генералниот секретар на Гете-институтот Јоханес Еберт и ќе има дискусија со Елена Велјановска од „Контрапункт“ и со Сигне Софи Богилд од Фестивалот за архитектура во Копенхаген.