ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА – МОТО НА ГОДИНЕШНИОТ ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛОСНА УМЕТНОСТ ВО СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Од денеска до сабота, во Скопје ќе се одржува фестивалот на светлосна уметност „Лајт арт дистрикт“. Тој годинава ќе испрати пораки за заштита на животната средина преку одговорни одлуки и начин на живот да се чуваат природата и нејзините богатства.

Маршрутата ќе се движи од Камениот мост, преку зградата на МЦМ до Градски парк и на посетителите ќе им понуди многубројни светлосни инсталации што ќе ги оживеат објектите во центарот на градот.

За полесна комуникација, запознавање со уметниците и нивните дела и следење на утврдената мапа на движење, направена е Андроид апликација која посетителите ќе можат да ја симнат на своите мобилни телефони и да ја користат за време на фестивалот.

Mеѓународниот фестивал на светлосна уметност е во организација на Универзална сала и Град Скопје, со поддршка од Делегацијата на Европската Унија и Францускиот институт во Скопје.