БИДЕТЕ СРЕЌНИ ЗА СЕБЕ, БОРЈАН ЗАФИРОВСКИ СНИМА ФИЛМ СО САШКО КОЦЕВ И ДЕЈАНА ПОПОСКА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Режисерот Борјан Зафировски деновиве во студиото на „Фх3х“ во Скопје привршува со снимање на првиот долгометражен игран филм „Ефектот на среќа“. Зафировски го пишувал сценариото со драматургот Дејан Дуковски, а продуцент е „Ново македонско видео“ на Сашо Пешев.

Зафировски во 2012 година беше дел од 11-темина режисери, кои снимија кратки филмови за омнибусот „Скопје ремикс“.

„Филмот се занимава со психологијата на позитивно размислување“, вели режисерот Борјан Зафировски (Фото: М. Златевска)

Филмот е поддржан со 260 илјади евра од Агенцијата за филм на Македонија, а копродуценти се „Њу момент“, „Видео хаус анимејшн“, Национален центар за филм на Албанија и Центарот за филм на Косово.

Зафировски на денешниот сет, на кој се снимаа сцени со главните ликови Дејана Попоска и Сашко Коцев, рече дека почетна точка за филмот му била книгата на Гете „Страдањата на младиот Вертер“.

Книгата е позната по тоа дека предизвикала Вертер-ефект, негативен домино ефект во некоја уметност. Кога била објавена книгата, во некои земји бројот на самоубиства пораснал за 30 отсто. Размислував дека ако постои нешто во уметноста како Вертер-ефект, тогаш мора да постои нешто спротивно, некоја позитивна уметност која создава позитивен домино ефект. Јас тој ефект го нареков хепинес ефект и тоа е главната тема, филмот се занимава со психологијата на позитивно размислување. На главниот лик, Леа, и остануваат уште неколку месеци живот и одлучува да се лекува со алтернативни методи кои вклучуваат и позитивен мисловен процес. Идејата е дека мислата и зборот можат да променат многу работи“, вели Зафировски.

Петар Арсовски игра професор по психологија кој им помага на своите студенти да стигнат до ефектот на среќа. – На денешниот сет со Дејана Попоска, која го игра главниот лик (Фото: М. Златевска)

Леа ја игра 20-годишната Дејана Попоска, студентка на трета година на драматургија на Нова Сорбона во Франција и втора година на актерска игра на Конзерваториумот „Жорж Бизе“.

Во филмот, Леа е студентка по психологија, која кога ќе дознае дека е болна и нема многу време, одлучува да го промени својот живот и преку своите позитивност и отвореност, да им помогне и себеси и на својата генерација.

Леа е промената во секој од нас, може да се гледа и како движење на цела генерација“, додаде Попоска.

В.д директорот на Агенцијата за филм на Македонија, Горјан Тозија и продуцентот Сашо Пешев на денешниот сет во студиото на „Фх3х“ (Фото: М. Златевска)

Во филмот играат и Ана Стојановска, Сара Анастасовска, Петар Арсовски, Јовица Михајловски и Мими Таневска. Снимател е Димо Попов.

Продуцентот Пешев рече дека снимаат веќе 20-ина дена, од кои три во Охрид, а во Скопје им остануваат уште осум дена снимање.

Филмот се планира да биде готов напролет и, како што рече Пешев, планираат да конкурираат на фестивалите од А-категорија.

Б. НЕСТОРОСКА