КИНЕСКИ ОРКЕСТАР НА БАМБУСОВИ ФЛЕЈТИ ВЕЧЕРВА ВО „СВ. СОФИЈА“

Охрид, (СМАРТ СДК.МК)

Кинескиот оркестар на бамбусови флејти вечерва во 21 часот ќе одржи концерт на Охридско лето, во „Св. Софија“.

Основан од еден од најпознатите професионалци за кинеска традиционална музика и свирач на т.н. бамбусова флејта, Жанг Веилијанг, Кинескиот оркестар на бамбусови флејти е прв од ваков вид во светот и функционира како дел од Кинескиот конзерваториум за музика во Пекинг.

„Овој инструмент е одамна познат во кинеската музика. Уште од античко време се користел во традиционалната кинеска опера, но и во оркестри. Покрај промоцијата како на инструментот, така и на кинеската традиционална музика, оркестарот има голема улога и во збогатувањето на музичката литература за бамбусова флејта, поттикнувајќи ги композиторите и изведувачите да компонираат музика за потребите на оркестарот. Па така, на репертоарот се среќаваат оригинални дела на голем број значајни кинески композитори, а постојано расте и бројот на композитори од другите земји кои компонираат токму за овој инструмент. Повеќето од членовите на оркестарот се млади професори од конзерваториумот, добитници на многубројни награди и признанија“, велат од Охридско лето.