ПОЧНУВА ЈУБИЛЕЈНАТА 30. ГАЛИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Денес почнува јубилејната 30. интернационална Ликовна колонија Галичник, која ќе трае до 22 август. Ќе учествуваат 11 уметници од повеќе земји како: Симоне Хујамнс и Мари ван Воленхофен – Холандија, Селма Џулизаревиќ и Бранимир Карановиќ – Србија, Софија Грегоријаду – Грција, Улф Лундин – Шведска, Даниел Дресел – Германија, Лин Куасаи – Англија, Хелидон Ѓерѓи – Албанија, САД и Зорица Зафировска и Атанас Атанасоски од Македонија.

„Сите учесници се современи визуелни уметници кои се занимаваат со транс и мултимедијална уметност, сите со богати биографии и со исклучителна афирмираност во земјите од каде доаѓаат и пошироко, дел од нив професори на престижни универзитети и институти низ светот, претставници и учесници на значајни ликовни манифестации, биеналиња (како национални претставници или како дел од групните тематски проекти) и уметнички ивенти. Медиумите во кои тие креативно се изразуваа се во согласност со уникатната медиумска определба на Ликовната колонија Галичник во регионот при изборот на уметниците, а тоа се новите и дигитални медиуми како видеа, фотографии, дигитална графика, дигитални и звучни инсталации и слично“, вели раководителката на колонијата Ана Франговска.