ПРОМОЦИЈА НА НОВИОТ РОМАН НА АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ, „МАЏУН“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Новиот роман на академик Влада Урошевиќ, „Маџун“, ќе биде промовиран вечерва во 19 часот во Кино Култура во Скопје.

Романот на еден од најзначајните македонски писатели го издаде „Магор“, а вечерва на промоцијата вовед во делото и разговор со авторот ќе води Владимир Јанковски. Авторот ќе чита делови од романот.

„Романот ‘Маџун’ е структуриран од три дела: Рајот на детството, Сјајот на детството и Крајот на детството. Веќе самите наслови на одделните поглавја ја откриваат доминантната тема детство, која како Аријаднина нишка се провлекува низ многуте лавиринтски патеки на оваа повеќеслојна и комплексна проза. Зашто, ‘Маџун’ не е само роман за детството, туку е и роман на атмосфера и роман со исклучително урбан сензибилитет и роман-сложувалка во духот на постмодернистичката парадигма и роман-загатка“, напиша професерката Лидија Капушевска-Дракулевска.