НАГРАДА ВО ЧЕШКА ЗА „КРАЈОТ НА ВРЕМЕТО“ НА МАНЧЕВСКИ

Скопје, (СМАРТ.СДК.МК)

Кусиот експериментален филм на Милчо Манчевски „Крајот на времето“ освои награда на меѓународниот фестивал во Јихлава, Чешка, каде што играше во програмата „Фасцинации: вселени“.

Жирито во образложението за наградата вели дека „во рамките на неколку минути филмот прикажува момент од секојдневната стварност кој трае само неколку секунди и со тоа отвора прозорец кон мнозина скриени детали што го слават животот“

„Жирито го цени директниот пристап на режисерот и неговата способност да изгради тензија во навидум безвременската атмосфера на улица во Куба. Микроприказните откриени низ разнослојно успорено движење на сликите претставуваат мали чудесии, кои ѝ избегнуваат на нашата перцепција во стандардното течение на времето“, вели жирито.

Канадскиот режисер на експериментални филмови и критичар Мајк Хулбум, во рецензијата на филмовите од фестивалот го опишува како „студија на секојдневниот живот и на скришното избавување кое чека скришно, додека никој не гледа. Прослава на заедништвото и проток на истото попладне кој тече низ секое од нашите тела“.

„Крајот на времето“ е кубанско-американска копродукција по сценарио и режија на Милчо Манчевски, експеримент кој тој го сними во Куба лани, додека предаваше на кубанската државна филмска академија.

Филмот е веќе прикажан на дваесетина фестивали, и освои награда во Аспен, Колорадо. Откупен е за светска дистрибуција, а од идниот месец се прикажува во Јапонија.