СКОПЈЕ ТАНЦОВ ТЕАТАР СЛАВИ 10 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ, В ПЕТОК ОНЛАЈН ПРОЕКЦИЈА НА ПРЕТСТАВА НА РИСИМКИН

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Скопје танцов театар (СТТ) денеска одбележува 10 години од првата претстава „Меѓусвет“, во кореографија на Рисима Рисимкин. Со оваа претстава и официјално започна со работа првата официјална компанија за современ танц кај нас. Во чест на јубилејот, в петок од 20 часот онлајн ќе се прикаже претставата „Идентитети – Историја на еден растегнат сон“.

Премиерата на претставата беше лани на Охридско лето.

„Во своето 10-годишно постоење, Скопје танцовиот театар успеа да оформи извонреден танчарски кадар, во соработка со Скопје танцовата академија, а од 2017 и со Универзитетот ‘Гоце Делчев’ во Штип. Компанијата во континуитет активно работи на создавање, промоција и презентација на современата танцова уметност кај нас, како и на нејзин пласман на светската танцова сцена“, вели Рисимкин.

Досега во продукција на СТТ се остварени претставите „Идентитети – Историја на еден растегнат сон“, „Идентитети“, „Дома“, „Луцидниот Јос“, „Меѓусвет“, „Орландо“, „Д.О.Л.“ и „Егзистирање“, како и повеќе кратки кореографии. Во неговиот репертоар се изведуваат и дела на светски познати кореографи. Компанијата ги лансираше и младите кореографи Адријана Данчевска, Дејан Битровски, Матеа Киселичка, Дора Кокољ, Валентино Апостоловски, Александра Петрушевска, Андријана Андреева и други.

„Како круна на своето десетгодишно постоење, Скопје танцовиот театар има покана годинава да гостува во Националниот театар Шајо во Париз, еден од најдобрите и најпрестижни светски театри за современ танц“, додава Рисимкин.