МУЛТИМЕДИЈАЛЕН КАРАВАН СО МЛАДИ УМЕТНИЦИ ТРГНА ОД ШТИП, А ЌЕ ЗАВРШИ ВО СКОПЈЕ

Штип, (СМАРТ СДК.МК)

Стотина млади уметници од Македонија го започнаа мултимедијалниот караван, кој ќе престојува во три градови.

Караванот стартуваше со презентација на уметничкото творештво во Домот на младите во Штип, а потоа ќе престојува во Гостивар и ќе заврши во Скопје. Во Штип, младите уметници ги покажаа своите таленти во вајарството и сликарството, а младите поети и музичари рецитираа и пееја на македонски, албански и на јазиците на останатите етнички заедници.

„Се обидуваме со овој проект да искомбинираме неколку уметности, сликарство, вајарство, поезија и музика. Намерата е сето ова да се спои во еден мултимедијален и етнички проект, кој ќе комуницира со публиката, со што сакаме да покажеме дека македонската култура со своите вредности придонесува и е дел од европската култура“, вели Мишел Павловски, претставник на Центарот за култура и културолошка историја во Скопје.

Павловски најавува дека планот е в година караванот да се прошири на повеќе градови во државата, но и во соседните земји.

Т. ЈОВАНОВСКИ