„БИКИНИ МУН“ ВО ФРАНЦИЈА И САД, „ВРБА“ ВО КИНА – ФИЛМОВИТЕ НА МАНЧЕВСКИ ИГРАА НА ТРИ КОНТИНЕНТИ ЗА ЕДЕН МЕСЕЦ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Три години по светската премиера, „Бикини Мун“ на Милчо Манчевски ја имаше француската премиера неделава на фестивалот во Нанси. Со две проекции и многу публика, филмот игра во најпрестижната категорија на фестивалот „Под ѕвездите“.

„Бикини Мун“ забележа успех и во САД, откако месецов стана достапен и на националната кабловска мрежа AMC, која е достапна во сите држави во САД, соопшти продукцијата.

Фестивалот во Нанси по четврти пат селектира дело од Манчевски – пред „Бикини Мун“ на овој фестивал играле „Пред дождот“, „Мајки“, како и краткометражниот филм „Крајот на времето“. Нанси е еден од најголемите филмски фестивали во регионот Гранд Ест (Источна Франција), се одржува од 28 август до 6 септември со вкупно 130 краткометражни и долгометражни филмови и над сто проекции. Тој годинава се одржа физички, со публика и со почитување на мерките за заштита од ковид-19.

Истовремено, најновиот филм на Манчевски „Врба“ ја продолжува фестивалската турнеја – на 24 август имаше многу успешна кинеска премиера во официјалната селекција на фестивалот во Пекинг. Картите за проекциите на филмот беа однапред распродадени, а филмot доби медиумско внимание со позитивни оценки и од критиката и од гледачите.

Една од критиките за филмот вели дека е „Тажен и длабок. Генијалната комбинација на теми од три епохи ги покажува емпатичните емоции на режисерот.“

Филмскиот фестивал во Пекинг е еден од најголемите и најзначајни фестивали во Кина, а заедно со фестивалите во Шангај, Тајпеј и Хонгконг е еден од најзначајните во источна Азија.