ФИЛМОТ ЗА СРПСКАТА ФОЛК ЛЕГЕНДА ТОМА ЗДРАВКОВИЌ ОД ВИКЕНДОВ ВО СКОПСКИТЕ КИНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Биографскиот филм за српската фолк легенда Тома Здравковиќ, насловен „Тома“, во режија на Драган Бјелогрлиќ, од 16 октомври ќе игра во скопското кино Синеплекс, а од следниот ден и во Милениум.

„’Тома’ е импресионистички портрет на Тома Здравковиќ, кој ги прикажува неговите почетоци и врвот на славата, неговите љубови кои го инспирирале за компонирање на некои од најголемите хитови, како и односот со голем број пријатели од уметничкиот свет на Југославија. Тоа е приказна за достигнувањето неочекувани висини на популарноста, но и на дното на животот. Ова е приказна за душата“, стои во најавата на кинодистрибутерите.

Главната улога ја игра Милан Мариќ, а во актерската екипа се и Тамара Драгичевиќ, Петар Бенчина, Андрија Кузмановиќ и Сања Марковиќ. Премиерата во Белград беше на 15 септември.